zondag 15 mei 2011

IMPA - De business case als basis van projectsucces

Op donderdag 12 mei was de IPMA-sessie "De business case als basis van succes". Tijdens deze presentatie werd ingegaan op het belang van een goed geformuleerde- en gedragen business case. Het is het antwoord op de 'waarom'-vraag. Het ontwikkelen van een business case is het creeeren van draagvlak tot een investering.

De huidige blik op de business case werd ook afgezet tegenover hoe men er in de jaren 80 over dacht. Toen werd het meer als een kosten-baten analyse beschouwd, waarbij een financieel positief saldo een eventuele investering rechtvaardigde.

Tegenwoordig is het denken over projecten en de filosofie eromheen veranderd. Een project bevindt zich in een veranderende omgeving en plannen dienen conform aangepast te worden. Vasthouden aan het oorspronkelijke plan en de business case is er niet meer bij. Er dient  permanent te worden bijgestuurd.

Enige tips voor een goede business case is ten eerste "draag de business case uit en handel ernaar". Daarnaast verzamel argumenten die het project legitimeren; deze hoeven niet per definitie van financiele aard te zijn.

Een goed geformuleerde business case draagt bij aan leiderschap. Het maakt het doel helder en creeert draagvlak, waardoor er minder ruimte is voor politiek.

Verder gaat een business case verder dan het project. De deliverables dienen in de organisatie opgenomen te worden, welke een verantwoordelijkheid is van het lijnmanagment. Daardoor is het belangrijk om goed te achterhalen welke belangen er rondom het project spelen en die in de business case te  vatten.

PMI - Moeiteloos organiseren [Van projectmanagement naar Projectleiderschap]

Op dinsdag 10 mei organiseerde PMI de sessie "Moeiteloos organiseren". Het woord 'moeiteloos' titel was veelbelovend, dus ik besloot ernaar toe te gaan.


Even vrij geinterpreteerd, in het eerste gedeelte van de presentatie stond de 'IK' centraal.  Het interessante is dat de groep een aantal vragen kreeg, die ieder voor zichzelf mocht beantwoorden. Wanneer vind je dat zaken moeiteloos gaan? Als je dingen doet waar je blij van wordt (passie) en waar je goed in bent (talent). Door goed te kijken waar je passie en talent ligt, kun je erachter komen of je in de juiste rol zit in je werk. In dit geval, vind ik project management leuk en ben ik er goed in?


In het tweede gedeelte stond "INVLOED" centraal. Hoeveel tijd besteden we aan zaken waar we geen directe invloed op hebben; dat heel veel moeite kost? In project management, hoe krijg ik in het project voor elkaar dat het drijft op de energie van de teamleden in plaats van op de energie van de project manager? In dit geval zien we dat het geen zin heeft om veel tijd te steken in processen en de taak.


In plaats daarvan is de onderlinge relatie en de motivatie van belang. Teamleden zijn niet generiek, dus kunnen niet op een enkele wijze geleid worden. Een tip is door ieder individu te vragen om een beschrijving te geven van de project manager met wie hij hele goede ervaringen heeft gehad. Ieder individu zal de project manager een handleiding geven, zoals hij geleid wenst te worden. De een zal een kwalitatief goede oplossing willen neerzetten, de ander zal respectvol behandeld willen worden, of iemand met ambities om door te willen groeien richting project management.


Door voor ieder teamlid een omgeving te creeeren, waarin hij kan werken en ontwikkelen, dan is de kans groot dat zaken minder moeite zullen kosten. Het project zal dan meer drijven op de energie van de teamleden.


Tot slot een oneliner van de sprekers: "succes van een project wordt mede bepaald door de kwaliteit van de interactie".